Lajmet e Fundit

Kthimi në shkollë: Forcimi i sistemit imunitar të fëmijës


September 9, 2020


Çerdhe, kopsht dhe shkollë: kudo që ka shumë mësim, lojë, diskutim dhe ndërveprim, shumë viruse ndonjëherë kalojnë nga një fëmijë te tjetri. Kjo është mjaft normale dhe një formë për forcim të sistemit imunitar. Disa masa efektive forcojnë sistemin imunitar dhe përgatisin në mënyrë optimale fëmijën tuaj për sfidën virale.

“Nuk është vetëm një avantazh të duash të shmangësh infeksionet. Është gjithashtu e dobishme, ”thotë Tamás Fazekas, pediatër në Vjenë. Sistemi imunitar duhet të njohë shumë viruse të ndryshme në mënyrë që të jetë në gjendje t’i luftojë ato më pas. “Nëse një fëmijë është shpesh i sëmurë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se sistemi i tyre imunitar është i dobët – ai thjesht nuk e njeh virusin në fjalë.” Sidoqoftë, ka një numër mënyrash për t’i bërë fëmijët tuaj më të fortë. Kujdesi shëndetësor për fëmijët është një pikë e rëndësishme këtu.

Vaksinoni foshnjat
Për fëmijët e vegjël, veçanërisht ata që janë vendosur në një çerdhe, eksperti rekomandon të gjitha vaksinat sipas orarit të vaksinimit. Këtë vit ai madje sygjeron të bëhen vaksinimi i fëmijëve nga gripi për të shmangur infeksionet e dyfishta. Një pikë tjetër është pastërtia: Gjatë krizës së corona virusit, larja e vazhdueshme ësjtë e nevojshme.

Nxënësit në shkollë: Hiqni presionin për të performuar mirë me mësime
Në fëmijët e shkollës ka më shumë faktorë që mund të dobësojnë sistemin imunitar. Për shembull stresi: “Nëse është e mundur, presioni për të performuar duhet të shmanget dhe përdorimi i mediave dixhitale të paktën dy orë para gjumit duhet të zvogëlohet”.

Kur bëhet fjalë për ushqyerjen, mjeku heq presionin nga prindërit e shqetësuar: “Asnjë fëmijë nuk ha vitamina dhe shumë pak kanë mungesë në këtë drejtim”.

Shumë më e rëndësishme është të pini mjaftueshëm – sepse viruset mund të vendosen shumë më mirë në mukozat e thata. Nga mosha 4 deri në 10 vjeç, rreth 1 deri në 1.2 litra lëng janë optimale; në ditët e nxehta me sporte dhe lojëra, kërkesa për lëng mund të rritet. Vlen: uji është pija ideale, lëngjet e frutave nuk janë shuarës të etjes. Nëse u ofroni fëmijëve tuaj lëngje frutash, është mirë që rrallë dhe në formë të holluar (3 pjesë ujë, 1 pjesë lëng). Pije të tjera me sheqer ose të ëmbëlsuar si limonadat, nektari i frutave ose shurupi i holluar nuk rekomandohen për fëmijët, pijet me kafeinë si kafeja ose pijet energjike janë të papërshtatshme në këtë moshë.

Të rinjtë: motivimi i tyre për të ushtruar
Tek të rinjtë shpesh është mungesa e stërvitjes, shumë pak ajër i pastër dhe mungesa e rrezeve të diellit që kanë një efekt pozitiv të pranishme. Po aq e rëndësishme: gjumi i duhur dhe një dietë e ekuilibruar.

Fëmijët mund t’i siguroni tek SIGAL UNIQA me ofertat më të mira në treg.

@UniqaGroupAustria