Si ta mbani fëmijën tuaj të motivuar? 

A dëshironi që fëmija juaj të vazhdojë me punën e tij pa ju shqetësuar?

Shumica e fëmijëve, kur nisin shkollën për herë të parë janë si sfungjerë, të etur për t’u kënaqur dhe për të thithur njohuri. Por gjatë rritjes, motivimi i tyre shpesh ulet dhe detyrat e shkollës bëhen një punë e mërzitshme ditore.Kjo mund të jetë një shqetësim për prindërit, të cilët duan që fëmijët e tyre të arrijnë potencialin e tyre të plotë.

 

Disa mënyra për ta mbajtur fëmijën tuaj të motivuar për të mësuar:

 

1.  Zbuloni se çfarë po e ndalon fëmijën tuaj

Fëmija juaj mund të jetë i pamotivuar për të mësuar për arsye të ndryshme. Gjetja e rrënjës së problemit do t’ju ndihmojë ju dhe fëmijën tuaj të zhvilloni një plan për të kapërcyer pengesat që po e pengojnë atë të kryejë detyrat e shtëpisë.

Disa arsye për mungesë motivimi mund të jenë:

− Kuptimi i dobët i materialeve shkollore
− Kur puna nuk është mjaft sfiduese
− Punë që nuk i përshtatet stilit të tij/saj të të mësuarit
− Ankthi për shkollën
− Vetëbesimi i ulët

 

2.  Zhvilloni vetëbesimin e tyre

Në vend që të thoni, “Mos u shqetëso, e di që nuk je shumë i mirë në drejtshkrim”, gjë që shton mungesën e vetëbesimit, ngrit vetëbesimin e fëmijës duke thënë: “Unë e kuptoj që po e keni të vështirë këtë, por nëse vazhdojmë të punojmë në të, do të ia dalim”.

 

3.  Ushqeni kureshtjen e tyre

Nëse fëmija juaj ka një pasion për diçka – qoftë për matematikë, muzikë apo ndonjë fushë tjetër- ai/ajo natyrisht do të motivohet për ta bërë atë dhe kjo mund të ndihmojë në vendosjen e zakoneve të mira. Lërini ata të eksplorojnë atë për të cilën janë kuriozë, edhe nëse ju duket pak e çuditshme.

 

4.  Bëhuni kurioz vetë

Nëse duam që fëmijët tanë të jenë të motivuar për të arritur, ne duhet ta demonstrojmë atë sjellje vetë. Shanset e fëmijëve për sukses në një fushë të caktuar rriten masivisht nëse prindërit e tyre e kanë pasion atë. Për shembull, nëse dëshironi që fëmija juaj të mësojë piano, mos e dërgoni vetëm në kurse, por duhet të përfshiheni në praktikën e tyre dhe gjithashtu lërini t’ju shohin duke luajtur vetë në një instrument.

 

5.  Bëni më të lehtë kohën e mësimit

Bëni sa më të lehtë kohën e mësimit për fëmijën tuaj duke i ofruar gjithçka që nevojitet për të kryer punën:

Hapësirë ​​e qetë: Gjeni një hapësirë ​​të qetë dhe pa shpërqendrime për të mësuar fëmijën tuaj.
Ushqimi dhe pijet: Nëse fëmija juaj është i uritur, mund të jetë e vështirë të fokusohet në punë. Jepini fëmijës tuaj një ushqim të lehtë përpara një seance mësimore dhe shumë ujë për t’u siguruar që ai ose ajo të mbetet i fokusuar.
Mjetet e duhura: Sigurohuni që lapsat, një gomë, një makinë llogaritëse dhe mjete të tjera të rëndësishme të jenë lehtësisht të arritshme në mënyrë që të mos humbni kohë duke u përpjekur t’i gjeni ato.

 

6.  Krijoni një plan mësimi së bashku

Duke pasure një plani të qëndrueshëm mësimi do t’ju ndihmojë ta mbani fëmijën tuaj në rrugën e duhur. Uluni me fëmijën tuaj dhe krijoni një plan për kryerjen e detyrave të shtëpisë çdo natë. Përfshirja e fëmijës suaj në proces do ta ndihmojë ta mbajë atë të angazhuar (dhe më të gatshëm për t’iu përmbajtur planit!)

Plani juaj duhet të përfshijë:

− Kur duhet të bëhen detyrat e shtëpisë çdo ditë
− Sa kohë duhet shpenzuar për detyrat e shtëpisë
− Sa shpesh duhet të bëni pushime dhe për sa koh
− Cilat detyra duhet të kenë prioritet (d.m.th., detyrat që duhet të kryhen sa më shpejt

 

7.  Krijo një sistem shpërblimi

Krijoni një plan për shpërblim me fëmijën tuaj, në mënyrë që ai ose ajo të pres me padurim pasi të përfundojë koha e mësimit – çelësi për të qëndruar i motivuar kur studion. Shpërblimet mund të jenë aq të thjeshta, shembull shikimi i televizorit pasi të kene bërë detyrat e shtëpisë ose të luajne një lojë në Ipad apo kompjuter.

 

8.  Stresi i Kufizuar

Nëse fëmija juaj është i stresuar, ai ose ajo mund ta ketë të vështirë të fokusohet në detyra e shtëpisë. Ndihmoni fëmijën tuaj të minimizojë stresin duke kaluar kohë me të dhe duke inkurajuar biseda rreth mendimeve dhe ndjenjave. Sigurohuni që fëmija juaj të ketë kohë të mjaftueshme çdo mbrëmje për të hequr stresin. Diskutoni aktivitetet që duhen bërë gjatë pushimeve të studimit ose pasi të kenë përfunduar detyrat e shtëpisë që mund të ndihmojnë në uljen e stresit, si p.sh.

− Duke shkuar për një shëtitje
− Duke dëgjuar muzikë
− Ngjyrosje

 

9.  Fokusohuni në mësim dhe jo në performancë

Në vend që të përqendroheni kryesisht tek notat, festoni momentet që lidhen me të mësuarit. Kjo mund të jetë kur fëmija juaj zgjidh me sukses një problem të ndërlikuar matematikor, ose kur ai ose ajo përfundon së shkruari draftin e parë të një eseje.

Kur fokusi kalon te të mësuarit, fëmija juaj mund të gjejë më shumë kënaqësi në kryerjen e punës, duke ndihmuar në rritjen e motivimit.

 

10.  Aktivitete Fizike

Ushtrimi i rregullt përmirëson mirëqenien e përgjithshme dhe redukton stresin, duke lehtësuar bërjen e detyrave të shtëpisë.

Sigurohuni që fëmija juaj të ketë aktivitet fizik çdo ditë përpara se të mësojë.

 

11.  Mbështetje për fëmijën tuaj

Komuniko hapur me fëmijën tuaj dhe ofroni mbështetje kur është e nevojshme. Kjo mund të përfshijë bashkëbisedim me mësuesin e fëmijës suaj, marrjen e një ndihme shtesë dhe ta dëgjoni atë kur ndihet i dërrmuar.  

Kur fëmija e di se mbështetja nga prindërit është në dispozicion në çdo kohë, atëherë fëmijët tuaj do të zhvillojnë besimin për të trajtuar çdo problem që mund të lindë.

 

Ndihmoni fëmijën tuaj të gjejë motivimin që i nevojitet