Lajmet e Fundit

Sa e shëndetshme është puna 30-orëshe në javë?


June 26, 2020


Në vitin 2018, një agjenci e vogël austriake e marketingut në uli kohën e punës për 25 punonjësit e saj nga 40 në 30 orë, me pagë të plotë. Pytja që lindë tani është se a jemi bërë një shoqëri kaq me performancë të lartë saqë është pothuajse ekzotike t’u japësh njerëzve më shumë kohë të lirë në vend të më shumë page?

Koha në vend të parave
“Paga nuk është më një nxitje për një vend pune, siç kanë treguar sondazhet midis profesionistëve të rinj. Koha dhe një ekuilibër i mirë i punës dhe jetës janë më të rëndësishme për ju sesa paratë, “Klaus Hochreiter, CEO i eMagnetix, konfirmonte në një ligjëratë. Si rezultat, kompania e tij uli orarin e punës në 30 orë në javë, konkretisht gjashtë orë në ditë, dhe kështu krijoi rreth 50 orë më shumë kohë të lirë në muaj, afërsisht pesë javë në vit.

Siç doli, punonjësit vlerësuan veçanërisht modelin e ri të kohës së punës për të pasur më shumë kohë për ushqim të shëndetshëm, sport, gjumë dhe relaksim. 83% madje thanë se ndjeheshin më të shëndetshëm se më parë. Pra, a është java 30-orëshe modeli i kohës së punës të së ardhmes?

Nevoja të ndryshme
Dr. Daniela Haluza nga Qendra për Shëndet Publik në Med-Uni Vjenë po heton se si faktorë të ndryshëm ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve që punojnë. Ajo që i përshtatet një personi shpesh nuk i përshtatet tjetrit.

Për shembull, sipërmarrësit fillestarë janë një grup i veçantë. Në fazën e zhvillimit të kompanisë , javët me 60 ose 80 orë punë nuk janë të rralla dhe zakonisht pranohen me kënaqësi nga sipërmarrësit e rinj. Daniela Haluza: “Sekreti i gatishmërisë qëndron në motivim. Ata që kanë një vizion, një qëllim për të cilin po punojnë dhe që janë gjithashtu shefi i tyre, janë të lumtur të investojnë më shumë se 30 orë në javë. ”

Mirëqenia si faktor shëndetësor
Shumë faktorë të jashtëm dhe të brendshëm vendosin nëse orët e punës javore janë perceptuar si shumë të gjata ose optimale. Daniela Haluza merr si shebull dritën dhe ndërveprimin shoqëror: “është treguar se dikush që punon në kushte natyrore të ndriçimit është më produktiv. Po kështu kur ndihet rehat në mjedisin e tij të punës, si në ekipin e tij dhe njerëzit që ndjehen mirë janë më të shëndetshëm, pavarësisht nëse ata punojnë 30 ose 40 orë. ”

Faktori kryesor në menaxhimin e pushimeve
Pavarësisht nga ngarkesa e punës, një faktor tjetër ka një ndikim vendimtar nëse puna është stresuese apo jo – dhe kjo quhet menaxhim pushimi. Daniela Haluza: “Përzierja e punës dhe kohës së lirë e bën të vështirë rigjenerimin në nivel fizik. Për shembull, nëse kontrolloni postën elektronike të kompanisë suaj në celularin tuaj në mbrëmjen e vonë, drita blu LED ka një ndikim në frekuencën e valëve të trurit dhe në cilësinë e gjumit. Përveç faktit që trajtimi i çështjeve të punës mund të jetë edhe gjumit.

 

Copy rights: UNIQA