Si veprojnë hajdutët dhe si mund të mbroheni?Ju ktheheni në shtëpi, prisni një mbrëmje komode dhe përpara shihni derën e thyer të apartamentit – apartamenti është vandalizuar, televizori, bizhuteritë dhe sendet e tjera me vlerë janë zhdukur.

Në muajt e dimrit, hajdutët janë veçanërisht aktivë – por nëse e dini se si hajdutët veprojnë, mund ta mbroni më mirë shtëpinë tuaj.

Prandaj, një studim i ri i autorëve nga Bordi i Administratorëve për Sigurinë Rrugore u kërkoi hajdutëve se cilat kritere përdorin për të zgjedhur objektivat e tyre dhe si veprojnë kur hyjnë brenda.

Përfundimi: Shumica e vjedhjeve në familje private kanë për qëllim vjedhjet më të shpejta. Prandaj, ata zgjedhin shtëpi dhe apartamente të siguruara keq, ku mund të punojnë të pa shqetësuar dhe të padukshëm.

Kështu punojnë hajdutët

Qëllimi:

Marrin plaçkën sa më shpejt të jetë e mundur me sa më pak përpjekje të jetë e mundur.

Autori:

Kryesisht grupe më të vogla prej dy deri në katër persona.

Koha:

Shumica e thyerjeve ndodhin kur askush nuk është në shtëpi, p.sh. në mëngjes ose në muzg.

Objektivat e grabitjes:

Shtëpitë ose apartamentet zakonisht zgjidhen në mënyrë spontane. Objektivat e preferuar të vjedhjeve janë vendet me lidhje të mira, shtëpi në periferi të vendbanimeve, prona të pasigurta, apartamente në katet e poshtme ose të sipërme.

Metoda:

  • Autorët preferojnë të hyjnë përmes dyerve ose dritareve.
  • Dritaret ose dyert e hapura perceptohen si një ftesë. Një hajduti të trajnuar i nevojiten vetëm 15 sekonda për të thyer një dritare të pasiguruar ose në një derë të zakonshme!
  • Shpesh përdoren mjete të thjeshta ose përdoren mjete që gjenden në vendin e krimit, si shkallët.
  • Ata zakonisht kërkojnë gjëra më të vogla me vlerë dhe para të gatshme.

Lajmi i mirë është se megjithëse numri i përpjekjeve për depërtim po rritet në përgjithësi, përqindja e thyerjeve të suksesshme ka rënë. Në vitin 2016, rreth 40% e vjedhjeve u ndërprenë. Masat e thjeshta të sigurisë mund ta bëjnë më të vështirë për autorët hyrjen dhe madje t’i bindin ata të heqin dorë.

Çfarë i pengon hajdutët?

  • Masat e sigurisë elektronike dhe mekanike si dyert e sigurisë (ÖNORM B 5338, klasa e rezistencës 3 ose 4), dritaret me sisteme të veçanta mbylljeje dhe alarmi ofrojnë mbrojtje të mirë. Mos harroni të kyçni dyert e oborrit dhe dyert e garazhit gjithashtu!
  • Prona ose komplekse banimi të frekuentuara shpesh
  • Shenjat që tregojnë praninë e të zotëve të shtëpisë, si kuti postare dhe dritat e ndezura
  • Fqinjë të vëmendshëm
  • Kasaforta për sende me vlerë.
  • Telefononi policinë 192 ose kompaninë e sigurimeve pas një vjedhjeje +383 (0) 38 240 241

Sigurimi i shtëpisë në rast të vjedhjes?

Ata mund të vështirësojnë punën për hajdutët, por fatkeqësisht nuk ka mbrojtje 100% kundër vjedhjeve.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të merrni masa për skenarin më të keq. Sigurimi i pronës tuaj tek SIGAL UNIQA është një mbrojtje e gjithanshme për katër muret tuaja dhe siguron që të jeni gjithashtu të mbrojtur mirë në rast të Vjedhjes.

Sigurimi i Shtëpisë

Bleni ONLINE Sigurimin e Pronës përmes web faqes 24/7 dhe përfito deri 30% ZBRITJE
Llogarit Primin Tani