Udhëtimi me biçikletë: Kështu funksionon në jetën e përditshme!Udhëtimi me biçikletë është në përputhje me frymën e kohës; është i mirë për mjedisin, i mirë për trupin dhe për mendjen. Në këtë artikull ne e kemi përmbledhur se çfarë duhet për të integruar këtë zakon të ri në jetën tuaj të përditshme në një mënyrë të qëndrueshme.

 

 

 

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon 150 minuta aktivitet fizik në javë. Me ushtrime të përditshme dhe të moderuara, përfitimet shëndetësore bëhen shpejt të dukshme. Çiklizmi ul rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut, nxit qarkullimin e gjakut në zemër dhe parandalon sëmundjet kardiovaskulare. Pra, udhëtimi në punë me biçikletë vret dy zogj me një gur: është mirë për mjedisin dhe për shëndetin tuaj! Një udhëzues për të filluar:

Cila distancë është e përshtatshme për të udhëtuar me biçikletë?

Sigurisht, varet nga kondicioni i juaj nëse mund të kaloni 10 km, 20 km apo edhe 50 km me biçikletë. Si rregull, një distancë prej më pak se 10 km mund të përshkohet mirë me biçikletë. Nëse hipni në biçikletë herët në mëngjes, ju filloni qarkullimi i gjakut dhe prireni të arrini në punë më vigjilent. Biçikletat elektronike janë një mënyrë e shkëlqyer për të bërë distanca më të gjata – çiklistëve me asistencë elektronike u duhen mesatarisht 15 minuta për të përshkuar 5.4 km.

Bëni mirë të dini/  Nëse një biçikletë përshtatet në mënyrë të përsosur me përdoruesin e saj, çiklizmi jo vetëm që është më argëtues, por edhe ju ndihmon në aktivitetin fizik.

 

Rruga më e mirë

Rruga më e shkurtër është rrallë më e mira. Rruga duhet të jetë jo vetëm e këndshme për të vozitur, por mbi të gjitha e sigurt. Në këtë mënyrë ju mund t’i lini të lira mendimet tuaja gjatë rrugës për në punë dhe të shijoni rrugën për në shtëpi pa pasur nevojë të shqetësoheni vazhdimisht për trafikun e rënduar ose për rrugën tjetër. Rregulli bazë është: shmangni rrugët e mëdha dhe përdorni shtigjet e biçikletave.

Sa më shpesh të udhëtoni përgjatë rrugës për në vendin tuaj të punës, aq më mirë do ta njihni atë – dhe të gjitha mënyrat e fshehta për të arritur atje!

Nëse nuk dëshironi të përfshiheni në eksperimente, një sërë aplikacionesh për planifikimin e rrugës mund t’ju ndihmojnë. Google Maps jo vetëm që navigon makinat, por ka edhe një opsion për rrugët e biçikletave. Strava është një aplikacion i njohur në komunitetin e biçikletave. Ai ofron një funksion itinerar, por gjithashtu mund të regjistrojë itineraret dhe kohët e udhëtimit.

Është mirë të dini / Edhe me biçikletë duhet t’i respektoni rregullat  e trafikut. Ne kemi përpiluar “11 keqkuptime” dhe i kemi hedhur një vështrim më të afërt rregulloreve të çiklizmit.

A i dini të gjitha konceptet e gabuara të çiklizmit?

 

Çfarë i nevojitet biçikletës sime?

Si mjet transporti, biçikleta i nënshtrohet Aktit të Trafikut Rrugor dhe Ligjit për Biçikletat. Prandaj, çdo biçikletë duhet të ketë disa elemente të përcaktuara me ligj në mënyrë që të pajiset në përputhje me rregulloret.

  • Ndriçimi: Nëse nuk keni një dritë në biçikletë që është e përgjithshme, ka një numër fenerësh dhe dritash të pasme me bateri ose vet bateri që janë në dispozicion me një çmim të arsyeshëm.
  • Reflektorët në dy anët: Për shikueshmëri optimale nevojiten katër reflektorë me fole të verdha (sytë e maces) ose vija të bardha reflektuese në goma.
  • Një zile për të tërhequr vëmendjen e udhëtarëve të tjerë që janë në rrugë.

Si udhëtar: këshillohen disa pajisje shtesë në mënyrë që të mos ketë befasi të pakëndshme gjatë rrugës.

  • Kyqja e biçikletës nuk kërkohet me ligj, por është një mënyrë vetë-shpjeguese për të kyçur biçikletën tuaj për të parandaluar vjedhjen.
  • Pompa e biçikletës dhe kutia e mjeteve: gjithmonë janë të dobishme në rast se ndodh diçka. Të dyja janë gjithashtu të disponueshme në një mini format të bartshëm!
  • Plastika për rrota si mbrojtëse e baltës: Ndryshe nga çiklistët e garave, si udhëtar ju dëshironi të arrini në punë të thatë dhe të pastër.  Plastikat për rrota si mbrojtëse të baltës ju mbrojnë nga spërkatjet e lagështa shumë kohë pasi të ketë mbaruar shiu.

 

Çfarë më duhet?

Pavarësisht nga stina – veshja e duhur është veçanërisht e rëndësishme për udhëtarët. Në verë, ato duhet të bëhen nga materiale të lirshme dhe  që largojnë djersën. Në të njëjtën kohë, ju nuk dëshironi të thaheni nga era. Mund të ju ndihmojnë jelekët ose këmishat për erë, që kanë pjesën e përparme të përshtatshme kundër erës dhe pjesën e pasme që mund të ajroset lehtë. Një xhaketë po ashtu mund të ju ndihmojë gjatë muajve të dimrit.

Ndaj, është mirë të mos çikloni me kostum dhe kat të rrobave, por të ndërroni rrobat pasi të keni mbërritur në zyrë. Disa kompani ofrojnë edhe dushe.  Një ditë e punës mund të fillojë duke ndërruar rrobat, me një peshqir të pastër dhe deodorant.

Në mot të keq apo edhe në shi, shumë njerëz i shmangen hipjes së biçikletave. Udhëtarët me përvojë e dinë këtë.

mot të keq apo edhe në shi, shumë njerëz i shmangen hipjes së biçikletave. Udhëtarët me përvojë e dinë se xhaketat me një kolonë uji prej 10,000 ose më shumë konsiderohen të papërshkueshëm nga uji. Ato mund të vishen mbi veshje si në verë ashtu edhe në dimër.

Edhe pse nuk ka helmetë të detyrueshme për biçikletat për personat mbi 12 vjeç në Austri, megjithatë këshillohet të merret një për një vozitje të rregullt.

Së fundi, lind pyetja: çanta shpine, çantë transportuese apo çanta për biçikleta? Nëse mbani drekën, laptopin dhe ndoshta ndërrimin e rrobave çdo ditë, do të grumbulloni shpejt rreth 6 kg bagazh. Kjo mund të tendos muskujt e qafës. Mund të ndihmojë për këtë një qese kartoni ose një çantë biçiklete, në mënyrë që të të shpërndajë peshën në mënyrë të barabartë.

 

Përparësitë e çiklizmit me një shikim

  • Arrini më shpejt në destinacionin tuaj: për distanca deri në 5 km, çiklistët tejkalojnë lehtësisht të gjithë përdoruesit e tjerë të rrugës në qytet.
  • Në përfundim më të relaksuar: Çiklizmi ul rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut, nxit rrjedhjen e gjakut në zemër dhe parandalon sëmundjet kardiovaskulare.
  • Bëheni dukshëm më në formë: Jo vetëm fizikisht, por edhe mendërisht – ata që tashmë janë fizikisht aktivë në mëngjes janë më vigjilentë dhe efikas.
  • Sporti i integruar: Me shumë takime, keni të paktën një të kujdesur tashmë: sportin! Nuk ka më nevojë për një palestër për të kompensuar punën e ulur në zyrë!