Këshilla për parandalimin e zjarrit 

Gatimi dhe ngrohja janë në krye të listës së rreziqeve nga zjarri në shtëpi. Jini të vëmendshëm në kuzhinë, mbajini fëmijët dhe kafshët shtëpiake larg ngrohësve dhe qirinjve dhe përpiquni t’i përfshini këto praktika në jetën tuaj shtëpiake.

 

Kur jeni duke gatuar:

 • Qëndroni në kuzhinë sa herë që diçka është duke u skuqur, pjekur në skarë ose zier.
 • Gjatë zierjes ose pjekjes, kontrolloni rregullisht ushqimin dhe përdorni një kohëmatës.
 • Mos e përdorni furrën ose pllakën e gatimit kur jeni të përgjumur ose nën ndikimin e alkoolit.
 • Mbani objekte të ndezshme të paktën 1.5 metra larg nga pllaka e gatimit.

 

Kur ngrohni shtëpinë tuaj:

 • Blini vetëm ngrohës të hapësirës që fiken automatikisht dhe vendosini gjithmonë në sipërfaqe të nivelit, jo të ndezshme.
 • Mos e lini kurrë një ngrohës ose një oxhak pa mbikëqyrje. Sigurohuni që të fikni ngrohësit e hapësirës dhe të shuani të gjitha prushi përpara se të dilni nga dhoma.
 • Mbani objektet e ndezshme të paktën 1.5 metra larg nga ngrohësit e hapësirës ose vatrat e zjarrit.

 

Këshillë profesionale: Letra, veshjet dhe qilimat janë sende të zakonshme në shtëpi që duhet t’i mbani gjithmonë larg zjarrit dhe burimeve të nxehtësisë.

 

Rreziqe të tjera kryesore nga zjarri në shtëpi:

 • Asnjëherë mos pini duhan brenda shtëpisë dhe ta fikni plotësisht cigaren përpara se ta hidhni. Cigaret kanë një shumëllojshmëri aditivësh dhe materialesh brenda tyre që mund të vazhdojnë të digjen edhe nëse mendoni se i keni fikur. Kjo flakë më pas mund të ndizet brenda koshit tuaj ose jashtë shtëpisë tuaj dhe të shkaktojë zjarr.
 • Nëse duhet të përdorni qirinj me flakë, mos i lini kurrë pa mbikëqyrje dhe sigurohuni që t’i shuani para se të dilni nga një dhomë.
 • Zëvendësoni të gjithë kabllot që kanë tela të prishur ose të zhveshur. Pajisjet elektrike janë një prej arsyjeve kryesor i zjarreve në shtëpi dhe shkaku kryesor i dëmtimit të pronës.
 • Mbani shkrepset dhe çakmakët larg fëmijëve. Ruani ato në mënyrë të sigurt mundësisht diku lart dhe/ose të mbylluar me një bravë.

Instaloni dhe mirëmbani alarmet e zjarrit.

Gjëja më e rëndësishme në lidhje me alarmet e tymit është se, edhe nëse shtëpia digjet, ata shpesh janë arsyeja pse të gjithë dalin nga shtëpia të sigurt. Vendosja dhe mirëmbajtja e alarmeve të tymit janë çelësi për të maksimizuar vlerën dhe efektivitetin e tyre në shtëpi.

 

Ku të instaloni alarmet e tymit:

 • Instaloni alarmet e tymit brenda çdo dhomë gjumi, jashtë çdo zone gjumi dhe në çdo kat të shtëpisë, duke përfshirë bodrumet.
 • Mbani alarmet e tymit të paktën 3 metra larg kuzhinës për të parandaluar alarmet e rreme.
 • Vendosni alarmet e zjarrit në tavan ose lart në mure afër tavanit.

 

Si ti mirëmbani alarmet e tymit:

 • Testoni alarmet tuaja të paktën një herë në muaj.
 • Zëvendësoni bateritë në alarmet tuaja të paktën një herë në vit.
 • Zëvendësoni plotësisht alarmet e tymit që janë 10 vjeç ose më të vjetër.

Së fundi, është mirë që të keni një plan shpëtimi nga zjarri dhe ta praktikoni rregullisht për të mbajtur familjet tuaja të sigurta.

 

 

Meqenëse shtëpia juaj është ndoshta një nga investimet tuaja më të mëdha, nëse diçka si zjarri e dëmton atë, është e rëndësishme që të jeni të mbrojtur.

Sigurimi i Shtëpisë

Siguroni Pronën tuaj nga Zjarri duke filluar nga 0.60€ për m2 në vit